Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسین اکبری فرد گفت: به نظر می رسد بسیاری از دولت ها که چشم امیدی به صادرات نفت و محصولات وابسته به آن همچون پتروشیمی داشتند، با کسری بودجه قابل توجهی در سال جاری مواجه می شوند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسین اکبری فرد در ارتباط با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی تحت تاثیر کرونا و اثر منفی آن بر بودجه ایران به خبرنگار راه آرمان گفت: با توجه به اینکه امسال در حوزه اقتصاد با مسائلی از جمله رکود در بخش تولید مواجه شدیم و این رکود تنها متخص ایران نیست بلکه اقتصاد جهانی را درگیر کرده به عبارت دیگر بحران کرونا، بحرانی اقتصادی را در همه کشورهای دنیا ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بحران کرونا آسیب های زیان باری بر پیکره اقتصاد جهانی وارد کرد

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان مطرح کرد: این بحران اقتصادی آثار زیان بار خود را در کوتاه مدت به بخش های تولید و قیمت محصولات مشخص از جمله قیمت جهانی نفت نمایان کرده است، به گونه ای که در این برهه زمانی نفت با کاهش قیمت چشمگیری در بازار جهانی مواجه شده است.

وی افزود: برخی کشورها همچون ایران که بودجه سالیانه آن ها بیشتر مبتنی بر درآمدهای نفتی است، دچار مشکل می شوند چرا که در این بحران تولید نفت و قیمت آن کاهش خواهد یافت، تحقق این امر سبب رو به رو شدن دولت با کسری قابل توجهی در بودجه سال ۹۹ خواهد شد، چرا که بودجه ای که در سال قبل نوشته شده بدون در نظر گرفته شدن شرایط مقابله با بحران کرونا تصویب شده است.

اکبری فرد بیان کرد: به عبارت دیگر قبل از ایجاد بحران کرونا بودجه نوشته شده، پیش بینی درآمدها و هزینه ها انجام شده و توسط نمایندگان مجلس کلیات آن تصویب شده است.

کسری بودجه در انتظار دولت هایی که چشم امید به درآمدهای نفتی دارند

این استاد اقتصاد یادآور شد: به نظر می رسد بسیاری از دولت ها که چشم امیدی به صادرات نفت و محصولات وابسته به آن همچون پتروشیمی داشتند، با کسری بودجه قابل توجهی در سال جاری مواجه می شوند.

وی در خصوص راه های تامین این کسری بودجه عنوان کرد: یکی از معمول ترین روش ها برای تامین این کسری بودجه استقراض از بانک مرکزی است که سبب افزایش حجم پول و افزایش نرخ تورم در کشور می شود.

اکبری فرد ابراز کرد: دولت می تواند از طریق سیستم بانکی منابع مورد نیاز خود را در قالب دریافت وام تامین کند، البته این منابع محدود هستند به عبارت دیگر منابع بانکی شامل سپرده های بانکی می شود که بیشتر در اختیار مردم قرار می گیرد.

دولت می تواند از طریق فروش اوراق مشارکت و عرضه اسناد خزانه، کسری بودجه را تامین کند

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان استقراض از مردم را یکی دیگر از راه های تامین کسری بودجه دانست و گفت: دولت می تواند از طریق فروش اوراق مشارکت وعرضه اسناد خزانه کسری بودجه خود را تامین کند البته در سال های گذشته هم این روش برای تامین کسری بودجه به کار گرفته شده است.

وی تصریح کرد: در شرایط کنونی دولت عملکردی انبساطی از خود به نمایش گذاشته است بدین معنی که مخارج دولت به شدت افزایش پیدا کرده است، این افزایش مخارج شامل حمایت دولت از کسب و کار، بیمه و مخارج مرتبط با وزارت بهداشت و درمان بیماران کرونایی می شود.

اکبری فرد ادامه داد: به دنبال افزایش مخارج دولت، درآمدهای دولت نیز از منابع مختلف شامل فروش نفت کاهش یافته است هر چند که وابستگی ایران به نفت نسبت به برخی کشورها بسیار اندک است چرا که تحریم های نفتی تا حدی ما را از نفت دور کرده و سبب بروز تنوع در صادرات گشته است.

صادرات پسته کرمان به علت بروز بحران کرونا با مشکل مواجه شده است

این استاد اقتصاد اظهار کرد: در شرایط کنونی به دلیل شیوع کرونا صادرات با مشکل مواجه شده است، باید توجه داشت که این مشکلات تنها خاص ایران نیست و در بسیاری کشورها سبب تعلیق صادرات شده است، پسته کرمان که پیش از این به چین و کشورهای اروپایی صادر می شد نیز به دلیل  بروز همین مشکلات، صادرات آن مختل شده است.

وی اذعان کرد: باید توجه داشت که شیوع کرونا نه تنها باعث کاهش درآمدهای نفتی شده است بلکه درآمدهای مالیاتی را هم به شکل چشم گیری کاهش داده است چرا که کم شدن تولید سبب کاهش دریافت درآمد حاصل از مالیات بر ارزش افزوده می شود.

کاهش درآمدهای دولت و افزایش مخارج به طور ناگهانی کسری در بودجه را ایجاد می کند

اکبری فرد یادآور شد: کاهش درآمدهای دولت و افزایش مخارج به طور ناگهانی کسری بودجه ای ایجاد می کند، با توجه به اینکه مجموعه ای از انتظارات تورمی در حال شکل گیری است، به نظر می رسد استقراض از بانک مرکزی راه مناسبی نباشد چرا که آثار زیان باری را بر پیکره اقتصاد کشور وارد می کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان ابراز کرد: لازم است که مدیریت دخل و خرج توسط دولت از راه استقراض از مردم البته با سود قابل توجهی که بتواند اوراق را به فروش برساند، تامین شود.

شکل گیری موج تورمی دیگر به دنبال هدایت سرمایه به سمت بازار طلا و ارز

وی تاکید کرد: مردم نقدینگی هایی دارند که اگر درست هدایت نشود به سمت بازارهایی همچون طلا و ارز می رود که در این صورت موج تورمی دیگری در کشور شکل خواهد گرفت از این رو بهترین ابزار تامین کسری بودجه از طریق دارایی های بلا استفاده و قابل فروش و استقراض از مردم است.

اکبری فرد در ارتباط با آرام کردن تلاطم های کنونی بازارهای مختلف و برقرای ثبات نسبی در بازار عنوان کرد: مردم سپرده های سرگردانی دارند که به دلیل انتظارات تورمی و ترس از پایین آمدن ارزش دارایی به ویژه طیفی که دارای سپرده های مالی هستند، تلاش می کنند تا این منابع را به دارایی دیگری تبدیل کنند تا از کاهش ارزش آن به دلیل تورم جلوگیری شود.

استقراض از مردم بهترین راهکار تامین کسری بودجه دولت

این استاد اقتصاد افزود: در این شرایط دولت می تواند با ارائه کردن اوراقی که سود خوبی دارد، منابع مردم را جمع آوری کرده و کاهش ارزش آن ها را با سودی که به این اوراق می دهد، جبران کند در این بین دولت می تواند به بهترین روش کسری خود را از این طریق تامین کند.

وی بیان کرد: دولت برای کنترل تورم باید مانع افزوده شدن پول بر حجم نقدینگی کشور شود و حجم پولی که در دست مردم است را به سمت فعالیت هایی که نیازمند صرف هزینه است، هدایت کند.

اکبری فرد گفت: سیاست هایی که بانک مرکزی اتخاذ کرده در این زمان نمی تواند چندان راه گشا باشد چرا که بانک مرکزی ابزار لازم برای جمع آوری سپرده های سرگردان را ندارد از این رو نمی تواند در کوتاه مدت فعالیت چندانی انجام دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سال جاری به نام جهش تولید نامگذاری شده است و لازم است سیاست هایی در جهت افزایش ظرفیت تولید کشور اجرا شود از این رو امیدواریم هرچه سریع تر از بحران کرونا عبور کرده و ضمن همکاری با کشورهای درگیر کرونا مناقعی در این بین به دست آوریم.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: تامین کسری بودجه استقراض از مردم درآمدهای نفتی دولت می تواند افزایش مخارج بحران کرونا قابل توجهی بانک مرکزی اکبری فرد دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۲۶۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، سال هاست موضوع صادارت برق ایران به اروپا مطرح و به نظر می‌رسد دولت برای توسعه تبادلات برقی خود مصمم است و مذاکرات برای رسیدن برق ایران به اروپا به‌طور جدی انجام می‌شود. اواسط فروردین‌ماه، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران با وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه دیداری داشتند و در این دیدار اعلام شد که تبادل برق ایران و ترکیه وارد فاز عملیاتی شده است. با عملیاتی شدن تبادل برق ایران و ترکیه، برق ایران در مسیر اروپا هم قرار گرفته است.

در همین رابطه آرش نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: زیرساخت‌های شبکه توزیع و انتقال به منظور صادرات برق مناسب نیست و فرسوده است، اما با توجه به اینکه ذائقه دنیا به مرور از مصرف گاز به سمت برق خواهد رفت و سیستم‌های گرمایشی منازل نیز برقی خواهد شد به طور قطع باید فرآیندی تعریف و جلب و جذب سرمایه‌گذاری خارجی صورت گیرد تا بتوان شبکه موجود را برای تولید و انتقال بهتر برق بهبود داد.

ترکیه مسیری برای انتقال و سوآپ برق ایران به اروپا

وی افزود: ترکیه این امکان را دارد که بخشی از برق صادراتی ایران را تجارت کرده و سوآپ کند. اکنون تجاری در کشور ترکیه وجود دارند که ۶۰۰ هزار کنتور برق در کشور‌های اروپای شرقی و مجاور خود دارند و برقی را که تولید کرده یا از ایران و کشور‌های دیگر خریداری می‌کنند به سایر کشور‌ها عرضه می‌کنند.

تجارت معقول برق با کاهش افت شبکه

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: تجارت برق تجارت معقول و مطلوبی است به شرط آنکه میزان افت آن را کاهش دهیم و لات شبکه را کاهش دهیم.

وی بیان کرد: در حال حاضر راندمان تولید بدون شبکه توزیع در نیروگاه‌ها ۳۹ درصد است. این میزان پس از ورود به شبکه توزیع به ۳۵ درصد کاهش می‌یابد و معنای آن این است که به ازای هر مترمکعب گاز ورودی به نیروگاه‌ها اگر ۳ کیلووات برق تولید می‌شود عملا ۲.۴ کیلووات به مصرف‌کننده تحویل می‌شود و مابقی هدر می‌رود که به معنای زیان برای تولید است.

تشریح راهکار‌های افزایش راندمان در صنعت برق

نجفی خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این است که با ارتقای تکنولوژی و تقویت پست‌های تقویت فشار و تعویض کابل‌ها و بازنگری در مدارها، لاین خوبی را برای صادرات برق به عراق، پاکستان و ترکیه تعریف کنیم. ضمن آنکه در ارتباط با برخی از کشور‌ها مانند ارمنستان که مازاد تولید برق دارند می‌توان کار سوآپ برق را انجام داد.

شرکت‌های تامین سرمایه در داخل کشور تعریف شود

وی با بیان اینکه برآورد دقیقی از میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز به منظور بهبود وضعیت موجود در شبکه برق کشور ندارد، عنوان کرد: با توجه به حجم نیروگاه‌های نصب شده در کشور کاملا مقرون به صرفه است که شرکت‌های تامین سرمایه در داخل کشور تعریف شود به شرط آنکه دولت وجه این مقدار افزایش راندمان را به سرمایه‌گذار ارایه دهد، اما دولت‌ها معمولا در این زمینه‌ها کم‌لطف هستند به این معنا که سرمایه‌گذاران هزینه‌هایی انجام می‌دهند که بازدهی لازم را ندارد و موجب بی‌اطمینانی سرمایه‌گذاران می‌شود.

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: باید تغییر ساختار ایجاد شود تا بتوان تولید برق را افزایش داده و هدررفت شبکه انتقال و توزیع را کاهش داد.

نجفی با اشاره به دیدار وزرای انرژی ایران و ترکیه در فروردین سال جاری بیان کرد: می‌توان در ایام غیرپیک صادرات مناسبی از برق را از طریق ترکیه به انجام رساند. ترکیه در نقطه صفر مرزی برق ایران را خریداری می‌کند و ملاکش برقی است که از کنتور مرزی رد می‌شود بنابراین برقی که در شبکه جمع‌آوری و از طریق شبکه توزیع می‌شود باید بیشترین افزایش راندمان را داشته باشد.

رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: باید هدررفت در شبکه تولید و توزیع برق را کاهش داد تا صادرات برای کشور صرفه اقتصادی داشته و سود مناسبی را نصیب کشور کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کلیات جدول ۹ لایحه بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
  • جدول درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت در بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود
  • عواقب بند س تبصره ۶ قانون بودجه | وقتی برای معافیت‌ها سقف تعیین شود چه می‌شود؟
  • کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان؛ دولت برنده است یا مجلس؟
  • احیا قنات‌ها در قم بی‌وقفه دنبال می‌شود
  • قزوین قعرنشین جدول تامین بارش استان‌ها
  • کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان / دولت برنده است یا مجلس؟
  • دولت و بذرپاش، نمایندگان مجلس را دور می‌زنند؟
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت